
Çürük nedir?
Çürük ,ağız ortamında varolan bakterilerin,gıda artıklarıyla beslenmesi sonucu oluşturdukları asitli yan ürünlerin diş minesinin ana yapısını geri dönülmez biçimde yıkıma uğratmalarıdır.Mine tabakası vücudumuzun en sert tabakasıdır.Bakteriler bu tabakayı oldukça yavaş ve uzun sürede delebilirler. Ancak 1,5-2 mm.lik mine tabakasından sonra daha yumuşak olan dentin tabakasıyla karşılaşan çürük hattı,hızla ilerleyerek dişin sinir ve damarlarının bulunduğu pulpa tabakasına yaklaşır. Bu sırada önce şekerli gıdalara hassasiyet,sonra soğuk hassasiyeti ve en son olarak da sıcak hassasiyeti görülür.Bazen de çürük öyle kronik ilerler ki hiç ağrı hissetmeden dişiniz nekroz (canlılığını kaybetme)olabilir.Çürümüş bir diş dolgu yada kanal tedavisi yapılarak ağız içerisindeki fonksiyonuna devam edebilir.
Çürükten Nasıl Korunabiliriz?
Ağzımızda bulunan bakterilerin bir plak şeklinde(bakteri plağı) dişlerimizin üzerine yerleşmesini ve şekerden amit oluşturmasını yada minenin organik yapısını bozacak enzimler yapmasını önlemek için, dişlerimizi düzenli olarak fırçalamamız gerekmektedir.
Fırçalama hergün sabah ve gece yatarken olmak üzere en az iki kez yapılmalı, dişlerin ön, arka ve üst yüzeyleri tamamen dişetine kadar fırçalanmalıdır.
Fırçalama ile dişlerin arasındaki bakteriler uzaklaştırılamayacağı için fırçalamanın ardından mutlaka diş ipi kullanılmalıdır.
Beslenme alışkanlığı da diş çürüğünde önemli bir etkendir. Şekerli ve asitli gıdaları tüketirken dikkatli olmak(Bu gıdaları tükettikten sonra dişlerimizi fırçalamak, en azından ağzımızı su ile çalkalamak vb.) ve çok fazla tüketmemek çürük oluşumunu azaltacaktır.
Ayrıca 6 ayda bir dişlerinizi dişhekiminize kontrol ettirtmek, yeni oluşmuş çürüklerin, ilerlemeden tedavi edilmesine olanak sağlar.
Oluşan Çürük Nasıl İlerler?
Yapısı bozulan mine üzerinde biriken özellikle karbonhidratlı gıdalar, daha çok asit üreterek çürüğün daha derinlere inmesine neden olur. Mine tabakasının altında yer alan dentin tabakası, mineye göre daha yumuşak olduğundan, çürük bu tabakaya gelince daha hızlı ilerler ve büyür.
Genellikle dişlerimizin arasında başlayan çürüğü, uzun süre fark etmeyebiliriz. Bir tünel gibi dişetimizi oy